Om dygnet runt linser

Denna speciella typ av linser kan man alltså använda dygnet runt, det går att använda dem upp till 30 dagar och 24 timmar om dygnet. Alltså måste man om allt går väl inte ta ut dem förrän de ska slängas. Sedan de lanserades på marknaden har de blivit grymt populära, mest eftersom de kräver väldigt lite skötsel och man behöver knappt tänka på att man ens har ett synfel. De kräver helt enkelt minimal hantering.

Dygnetruntlinser är tillverkade av ett helt nytt och specialframställt material, silikonhydrogel. Det var framställningen av detta material som innebar det stora genombrottet som dygnetruntlinser fick jämfört med vanliga kontaktlinser. Silikonhydrogel släpper igenom ca sex gånger mer syre till ögat och hornhinnan än vad en vanlig kontaktlins gör. Att syretillförseln till ögat är hög är extremt viktigt för komforten och för att ögonen ska må bra. Är den hög så blir det nästan automatiskt väldigt bekvämt att bära linserna och man tänker nästan inte på att de finns där. Dessutom behöver linser av ett sådant material inte lika mycket vätska för att kännas bekväma. Det gör att dem har blivit ett bra alternativ för linsbärare med torra ögon. Det är absolut inte rekommenderat att en sådan person ska ha i dem dygnet runt men de kan ersätta månadslinsen för en person med torra ögon som inte skulle kunna ha linser överhuvudtaget annars. Det viktiga är då bara att man tar ut och rengör varje kväll precis som med vanliga månadslinser.

Har man aldrig använt linser tidigare så är dygnetruntlinser ingen bra nybörjarlins. För nybörjare rekommenderas endagslinser som är den enklaste formen av kontaktlinser idag.  Dygnetruntlinser fungerar kort sagt bäst för den som burit kontaktlinser tidigare. När man vill börja med dygnetruntlinser bör man alltid prova ut dem tillsammans med en optiker och först testa en månad. Det är viktigt att man verkligen känner efter att det är något som passar ens ögon.

Men vill man komma åt en så minimal hantering och skötsel som möjligt för sina linser så är dygnetruntlinser helt klart ett alternativ som kan få dig att glömma att du har ett synfel överhuvudtaget.