Linsvätska

När man har kontaktlinser som används under längre perioder än en dag så behöver man alltid en linsvätska. Oavsett vad det är för typ av lins så behöver den rengöras och när det gäller korttidslinser som månadslinser så behöver man förvara dem i linsvätska under natten. Det finns en hel del olika saker som du använder linsvätska till när du har linser. Man använder den för att skölja ögonen, göra rent linserna, desinficera linserna och förvara dem.

Om man inte använder sig av linsvätska till sina linser och ögon löper man en väldigt stor risk att drabbas av flera olika infektioner och ögonsjukdomar. Därför är det viktigt att rengöra regelbundet så att virus, bakterier och svampar som kan hamna på linsen dör. Dessutom så hjälper den till att ta bort den proteinbeläggning som bildas på linserna under dagen. Det finns även en ögonsjukdom som heter Akantamöbakeratit, du riskerar att drabbas av den om du inte rengör med linsvätska regelbundet. Visst är den ovanlig i Sverige men det är ändå inget man vill riskera.

Tvätta aldrig dina linser med vanligt kranvatten, förvara dem aldrig i det heller. Inte heller saliv är bra att ha på linserna.

Så om du använder linser under en längre tid än endagslinser så är linsvätskan ett absolut måste. Den gör att linserna håller längre, att de behåller skärpan längre och att de behåller sin fuktighet. Håll dessutom koll på vilken linsvätska som passar just dina linser, det kan nämligen vara olika.